Svåra uppdrag

En del saker är ju lite svårare att lösa. Lampor som lyser och ger strålglans som ska tas bort är ett exempel – det är inte alls lätt. Fortsätt ner under bilderna för att se hur det gick till när jag lyckades få bort strecken av ljus från bilden och sen satte lite sprätt på den.

Före & Efter
Upphovsrätt: Emma Larsson

Önskemålet var ju att få bort ljusstrecken från lyktorna och det mesta gick att få bort efter ett ihärdigt användande av innehållsmedveten fyllning. Självklart fick jag ”springa efter med klonstämpel och i vissa fall kopiera/klistra in. Bökigast var att få ordning på nummerskylten på blå bil – den blev helt vansinnig efter ljusfixet.

När alla ljusstreck var borta ville jag förstärka upp bilarna lite – men då sprack himlen och träden sönder i ett fullständigt pixelförfall – ibland hatar jag vad mobilkameror gör med bilderna. Det finns inget att göra utom att ersätta himlen med nåt annat – då kom jag på det – sätt fart på bilarna – eller rättare sagt bakgrunden!

Gaussisk oskärpa följt av rörelseoskärpa och sedan lades det lagret bakom lagret med bilarna. Jag dubblade bilarna och använde radiell oskärpa på hjulen för att få dem att ”snurra”

Ett nytt lager av bilar och förgrund lades bakom frontlagret och sen blev det oskärpa och rörelseoskärpa även framtill. Jag maskade och målade bort lite av det precis innan bilarna.

Slutligen lade jag samman synliga. Skapade två lager framför och lade dit två färger med rök som jag sen körde gaussisk oskärpa på. Tog ner opaciteten för att ge känslan av lite dis, la samman synliga igen och så på med lite effekt på i form av vinjettering. Slutligen kom jag på att trädbakgrunden syntes genom framrutan på blå bilen. Suddade till det med ”fingret”



Slutresultatet